Wat maakt zonnepanelen in dakpannen zo speciaal?

Steeds meer leven we toe naar een groener milieu. Dat is belangrijk, want de aarde is er op dit moment niet best aan toe. Daarom moet iedereen zijn steentje bijdragen aan een beter milieu. En dat begint bij jou. Maar hoe zorg je voor een beter milieu? Afval scheiden, met de fiets naar het werk en zonnepanelen op de dakpannen? Over dat laatste gaat dit artikel.

 

Kies voor zonnepanelen in de dakpannen

Maar veel mensen zijn er tegenwoordig al mee bezig, hun leven groener maken. Sommige wat meer dan ander. Het begin is er wel degelijk. Veel huishoudens willen overstappen op zonne energie, maar willen niet de moeite nemen om van die grote zonnepanelen op hun daken te plaatsen. We leven in mooie tijden en daarom zijn er zonnepanelen dakpannen bedacht. En ja, het is echt waar het zijn zonnepanelen die geïntegreerd zijn in echte dakpannen. Daardoor is het geheel al onderdeel van het dak en hoef je niet aparte zonnepanelen te plaatsen.

 

Waar zie je zonnepanelen in dakpannen worden toegepast?

Deze speciale dakpannen met zonnecellen worden vooral toegepast bij nieuwbouw en renovatieprojecten. Deze dakpannen kunnen alleen worden geïnstalleerd op vlakke daken. Deze panelen inpassen in bestaande daken is vrij moeilijk door de bouwkundige randvoorwaarden waar een dak aan moet voldoen. Overigens betekent niet dat dat onmogelijk is, maar het vergt wel grote aanpassingen voor het al bestaande dak. Zo raden bedrijven die deze speciale zonnepanelen aanbieden dan ook aan om het vooral bij nieuwbouw te plaatsen.

 

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen in de dakpannen?

Dakpannen fabriceren betekent dat er veel CO2 vrijkomt. Omdat je zonnepanelen in dakpannen ter vervanging dienen voor gewone dakpannen is het niet meer nodig om de dakpannen zelf te plaatsen. Dit vervang je namelijk met zonnepanelen dakpannen die juist heel CO2 vriendelijk zijn. Win-win situatie mag je wel stellen. Daarnaast gaan zonnepanelen in dakpannen even lang mee als normale dakpannen en geven 30 jaar een goede energieproductie. Dat is minimaal vergelijkbaar met normale zonnepanelen op het dak.

 

Zijn zonnepanelen in dakpannen duurder dan gewone zonnepanelen?

Men denkt vaak dat zonnepanelen in dakpannen duurder zijn dan gewone dakpannen en dat is in principe ook zo. Maar je moet er vanuit gaan dat zonnepanelen in dakpannen al onderdeel zijn van het dak. Daarom hoef je met nieuwbouw niet nog eens te investeren in normale dakpannen. Dit levert grote prijsvoordelen op. Wil je zonnepanelen in dakpannen installeren op al bestaande daken dan is het een ander verhaal en zal je duurder uit zijn.

Geef een reactie