Multiplex plaat

Voor duizend doeleinden een multiplex plaat

Iedereen heeft wel eens van multiplex gehoord. En in elk huis zit wel minimaal een multiplex plaat verwerkt. Maar toch is er veel wat je moet weten, als je ooit wilt gaan bouwen met multiplex! Dus wat is een multiplex plaat eigenlijk, welke kwaliteiten en welke soorten zijn er? Lees mijn blog om er meer over te komen weten!

Wat is een multiplex interieur?

Wat is nou eigenlijk een multiplex interieur, en waar gebruik je een multiplex plaat voor? Nou, zoals de naam het al aangeeft is multiplex inzetbaar voor verschillende doeleinden. Een multiplex plaat is opgebouwd uit houtfineerlagen die kruislings op elkaar verlijmd zijn. Door deze kruislingse verlijming worden de platen extra sterk. De vele doeleinden waarvoor een multiplex plaat gebruikt kan worden zijn eigenlijk voor elke binnen-klus. Aftimmerwerk, knieschotten, dagstukken, meubels, verpakkingsmateriaal, overal kan het voor gebruikt worden. De veelzijdigheid van multiplex is te danken aan het lichte gewicht, sterke kwaliteit, optimale duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Omdat het zo makkelijk verwerkbaar is, kan het eigenlijk overal voor gebruikt worden! Als je zelf in je huis rondkijkt, zul je verbaasd zijn hoeveel van je meubels en andere objecten van multiplex gemaakt zijn. Multiplex is dus wel echt het materiaal in de moderne klus-industrie.

In welke kwaliteitsklassen is een multiplex plaat verkrijgbaar?

Er zijn veel verschillende soorten multiplex, elk met zijn eigen kwaliteiten. Er zijn verschillende klassen multiplex. Elk is aangegeven met een kwaliteitsindicator. Deze zegt wat over het dekfineer van de plaat. Voor klasse A, de hoogste klasse mogen geen kwasten zichtbaar zijn. Voor B mogen er een minimaal aantal kwasten zichtbaar zijn per vierkante meter. Voor C mogen zowel vaste als losse kwasten aanwezig zijn. Voor klasse D mogen naast vaste en losse kwasten ook zachte kwasten aanwezig zijn. De hoogste klasse is natuurlijk A, en de laagste D. Er is dan ook nog verschil in de gladheid van de plaat, en of het de voor- of achterkant van de plaat betreft. Een gladde voorkant is mooi als u de plaat gebruikt voor zichtwerk.

Wat voor soorten multiplex interieur zijn er?

Tot slot zijn er natuurlijk ook veel verschillende houtsoorten die in multiplex verwerkt worden. Naast de kwaliteit van de multiplex plaat zegt de houtsoort ook wat over de sterkte, maar vooral ook over de uitstraling van het hout. Dit is vooral belangrijk als je multiplex wilt verwerken in meubels. Zo heb je berken, russisch berken, populieren, pontprime, hardhout, elliottis pine en buigtriplex. De berken platen zijn licht van gewicht en kleur. De russische berken zijn uitermate geschikt voor meubels en modelbouw. En de laatste speciale soort is de buigtriplex. Zoals de naam al zegt is deze geschikt om ronde vormen en andere gebogen constructies mee te maken.

Geef een reactie