Magazijn inrichten? Zo weet je welke magazijnstellingen je nodig hebt 

Ga je een nieuw magazijn inrichten, of wil je je bestaande magazijn efficiënter inrichten en beter gebruik gaan maken van de beschikbare ruimte? Dan kom je voor een groot aantal keuzes te staan, waaronder het kiezen van de juiste magazijnstellingen voor jouw producten en beschikbare ruimte. Het maken van de juiste keuze kan een lastig proces zijn, omdat je rekening moet houden met veel verschillende factoren. Om dit proces gemakkelijker voor je te maken, lees je in dit blog hoe je stap voor stap de juiste magazijnstellingen voor in jouw magazijn uitkiest. 

 

Stap 1: De beschikbare ruimte in het gehele magazijn

Om je magazijn slim in te richten, is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Zorg ervoor dat je deze ruimte slim gebruikt. Dit doe je door het magazijn op te verdelen in verschillende gebieden, ieder met een eigen doel. Bijvoorbeeld het opslaan van producten van een specifiek formaat of van een bepaalde soort. Markeer deze verschillende ruimten en meet op hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de verschillende stellingen. Houd er hierbij rekening mee dat je bij palletstellingen ook voldoende ruimte nodig hebt om er met een palletwagen of heftruck doorheen te bewegen. 

Stap 2: Welke producten moeten er in de stellingen worden opgeslagen?

De volgende stap is het nagaan welke producten je in de magazijnstelling in een bepaald gebied wil kunnen opslaan. Hoe groot en hoe zwaar zijn deze items? Worden de orders handmatig gepickt of met een heftruck of palletwagen? Hoeveel orders worden er op een dag verwerkt? De antwoorden op deze vragen helpen je bij het kiezen van de juiste stelling.

Stap 3: Het kiezen van de stelling 

Nu je de eerste twee stappen doorlopen hebt, kun je de stelling gaan kiezen. Kies op basis van je antwoorden op de vragen uit de vorige stap de stelling uit die past bij je product en de beschikbare ruimte in het magazijn. Je kunt hierbij kiezen uit de volgende vier magazijnstellingen:

  1. Palletstelling: Specifiek gemaakt om pallets op te slaan en om orders te picken met een palletwagen of heftruck. Goed geschikt voor zware en grote producten.

  2. Grootvakstelling: Gemaakt om grote producten in op te slaan. Goed geschikt voor orderpicken met de hand. 

  3. Legbordstelling: Dit type stelling wordt gebruikt om lichte en relatief kleine producten op te slaan. Goed geschikt voor handmatig orderpicken.

  4. Draagarmstelling: Deze stelling is gemaakt voor lange en zware goederen. Orders picken uit deze stelling doe je met een heftruck.

Geef een reactie